7 koraka do kvalitetnog i preglednog CV-ja

Foto by: Damjan Denić

Kod poslodavaca je utisak koji ostavite na razgovoru za posao jedan od presudnih faktora za dobijanje željene pozicije, ali da bi uopšte došli na razgovor, poslodavcu ili HR menadžeru Vaš CV mora zapasti za oko iz gomile. Ovo nisu saveti kako da Vaš CV bude kreativan i šaren, suprotno od toga, ideja rezimea je da bude jednostavan i pregledan. Iz motivacionog pisma se vide želja za radom i kreativnost, a CV bi trebalo da sadrži sve Vaše kvalitete i činjenice o Vašem životnom putu (curriculum – lat. kurs, vitae – lat. život). U nastavku pročitajte 7 jednostavnih koraka za pisanje dobrog CV-ja.


1.Izgled i formatiranje

 Postoji pregršt templejta na internetu, potražite i preuzmite neki koji Vam odgovara. Koristite čist i klasičan font, standardno se koriste Arial ili Times New Roman, nema potrebe za eksperimentisanjem. CV bi ukupno trebalo da zauzme jednu, eventualno dve A4 stranice, sve preko toga je višak, zato pažljivo odaberite podatke koji su relevantni za poslodavca koje ćete uvrstiti.

2. Osnovne informacije    
U ovom delu pokažite zašto se ističete, koji su Vaši ciljevi i motivacija. Ukoliko prilažete i motivaciono pismo onda je ovo suvišno, ali navedite činjenice o sebi, kontakt informacije i link do profila na LinkedIn društvenoj mreži, koja danas igra važnu ulogu u poslovnom svetu, a daje opširniji pregled o Vama.

3. Obrazovanje
Najskorije stečeno zvanje stoji na početku. Uključite i vannastavne aktivnosti i projekte, kao i volonterska iskustva i dodatne relevantne kurseve koje ste pohađali.

4. Ključno iskustvo
Ovde navodite krucijalne stvari koje vas čine savršenim kandidatom za poziciju za koju se prijavljujete. Navedite i zvučna imena kompanija koje su Vas angažovale ili individualnih profesionalaca sa kojima ste sarađivali na određenim projektima.

5. Ostalo iskustvo
Navedite ostale informacije o prethodnim angažovanjima koje su starije od već navedenog ili manje relevantne za poziciju za koju se prijavljujete. Eventualno ovde ispod možete smestiti volontersko iskustvo i vannastavne aktivnosti.

6. Zaključni deo
Znanje stranih jezika, postoji Europass model samostalnog ocenjivanja nivoa znanja jezika, ostala interesovanja i hobiji.

7. Provera
Nemojte koristiti žargon.
Ne smete imati greške u kucanju.
Ne preterujte sa fotografijama. Za priloge iz raznih projekata možete priložiti portfolio zasebno od CV-ja.
Pošaljite prijatelju ili kolegi da vas proveri, dodatan par očiju nikada ne može da škodi.

Srećno i ne zaboravite da ubacite CV nakon registracije na našem sajtu, a ukoliko je sve ovo previše komplikacija za Vas, IT tim naše lokalne BEST grupe se postarao da jednostavnim popunjavanjem forme CV bude automatski kreiran u našoj bazi. Tako da postoji i opcija da nakon registracije redom popunite tražene podatke i ne razmišljate uopšte o prethodno navedenih 7 koraka. U svakom slučaju očekujemo Vas na Elektronskom fakultetu 5. i 6. marta, na jubilarnom Sajmu poslova i stručnih praksi “Job Fair – Tvoja karijera počinje ovde!”