Pre nego da dođete na sajam obavezno vodite računa o sledećim sitnicama:

  • Odaberite adekvatnu odevnu kombinaciju, ono kako izgledate predstavlja vas u poslovnom svetu u budućnosti. Zamislite da već radite u kompaniji iz snova i tako se i pripremite. Istraživanja su pokazala da pri upoznavanju sa ljudima 7% je važno ono što kažemo, 38% je do samopouzdanja i načina na koji razgovaramo i čak 55% dolazi od načina oblačenja, ponašanja i ulaženja u kancelariju
  • Ažurirajte CV i profile na društvenim mrežama sa najnovijim informacijama. Posebno se fokusirajte na poslovnoj mreži Linked In. Pripremite i portfolio ukoliko poslodavac to zahteva.
  • Istražite kompanije učesnice. Dolazite na sajam da bi saznali nešto više o načinu poslovanja kompanije i otvorenim pozicijama, nije previše profesionalno ako samo priđete a da pritom niste ni čuli za kompaniju. Znajte bar neke osnovne informacije o njima i priđite predstavnicima sa nekim pitanjem.  
  • Kada stignete na sajam obavezno:
  • Budite profesionalni i pristojni. Bilo da je u pitanju neformalno ćaskanje ili početak ozbiljnog razgovora uvek budite profesionalni.
  • Budite tačni! Ukoliko imate zakazan intervju ili posećujete prezentaciju ili tribinu uvek budite tamo bar 5 minuta pre zakazanog vremena. Kašnjenje je dosta neprofesionalno i može biti veliki minus.  
  • Pokažite da ste zainteresovani. Gestovi kao što su konstantno gledanje na sat ili lutanje pogledom po kancelariji pokazuju da vas ne zanima ono što poslodavac ima da kaže. Potrudite se da vam pažnja bude na mestu i da slušate i aktivno učestvujete u konverzaciji, bez dugih pauza za odgovore.
  • Imajte spremna pitanja. Ukoliko se niste detaljno pripremili osnovno je da se raspitate o radnoj atmoferi u kompaniji, radnom vremenu, načinu poslovanja i prilikama za napredak i usavršavanje.

   

Nakon sajma ne zaboravite da:

Ukoliko ste se dogovorili da ćete stupiti u kontakt učinite to ubrzo nakon završetka sajma, nemojte čekati mesec dana. Budite koncizni i profesionalni i naglasite da vam je drago što ste se upoznali.