Posao bez radnog iskustva? Moguće je!

Mnogima će na prvu loptu ovo delovati samo kao fraza, a pronalaženje prvog posla kao nemoguća misija. Međutim, treba imati na umu da radno iskustvo nije samo lista poslova koje ste do sada obavljali već mnogo više od toga. U susret 12. Job Fair-u podsećamo vas na nekoliko  načina koji vam mogu pomoći da steknete iskustvo još u toku studiranja, na pravi način iskoristite znanja koja ste stekli u toku formalnog i neformalnog obrazovanja i spremni uplovite u potragu za prvim poslom!

*volontirajte – Studiranje je pravo vreme da se oprobate u volotiranju u različitim organizacijama! Pored toga što ćete steći puno praktičnog znanja i veština koje ćete kasnije moći da iskoristite na poslu, ovaj vid aktivnosti će vam pomoći i da upoznate sebe i steknete puno novih prijatelja. Nemojte na volontiranje gledati kao na rad koji nije plaćen, jer vam ono donosi mnogo više od novca!

*pohađajte stručnu praksu –  Školski sistem nudi mogućnost pohađanja stručne prakse, a ona predstavlja jedan od najboljih načina za sticanje radnog iskustva. Potrudite se da vreme provedeno na praksi iskoristite na najbolji mogući način i pribavite što više znanja.

*edukujte se – Danas nam je dostupna mogućnost pohađanja različitih kurseva, radionica i seminara više nego ikada! Radite na sebi i razvijajte veštine koje su neophodne za posao kojim želite da se bavite u budućnosti. Kroz ovaj vid edukacije možete steći znanja koje će vas dovesti do posla.

*povežite se – U poslovnom svetu networking ili umrežavanje je sve popularnije. Mnogi poslovi dobijaju se preko mreže poznanstava.  Nikada nije bilo lakše nego danas da se povežete sa ljudima koji su u oblasti koja vas zanima preko društvenih mreža (npr. LinkedIn). Sredite svoje profile na  društvenim mrežama, navedite sva svoja znanja, veštine, iskustva i kvalitete, jer možda baš na ovaj način dođete do željenog posla.

I za kraj, budite uporni – traženje posla jeste izazovno, ali ne odustajte! Kasnije ćete sebe, a i dobijeni posao ceniti mnogo više ako se izborite sa svim preprekama koje vam stanu na put. Nemojte sedeti i čekati magični štapić kojim ćete stvoriti vašu  idealnu radnu poziciju! Aktivirajte se, istražujte nove mogućnosti, radite na sebi, edukujte se i istrajte. Nemojte okretati glavu volontiranju ili poslovima koji nisu u skladu sa vašim kvalifikacijama, jer će vam sve to pomoći da izgradite sebe u profesionalnom smislu i korak po korak vas dovesti do željenog posla. Iskoristite svaku priliku, sve je u vašim rukama!